donderdag 2 juli 2015

1 juli - 2 juli, wat doen jullie zoal?

Nou, ehhh hooien op de ouderwetse manier!

Geir leert het ons. Learning by doing. Hij wordt wel een beetje geholpen door de buren eromheen, want die denken dat ze het beter weten...
Voor ons is alles nieuw.
Het principe is dat je een rij palen zet en dan 5 à 6 ijzerdraad lijnen spant waarover je het hooi laat drogen. Voordat je het hooi erover hangt schud je het eerst uit zodat het lekker los is en dan kan het over de lijn. Ook komen er palen links en rechts om het geheel te stutten bij wind. 

  
Eerst een gat maken


Paal erin



Draad spannen


Schudden voor gebruik...



En dit is dan het resultaat.


De tweede maken we zelf... 
En dat hooi mogen we ook houden, dus gaan met die banaan!


Het is hier prachtig weer, dus dat is super om het hooi te drogen.
Wel af en toe even pauze want het is best zwaar werk!


IDA
Verder zijn we vergeten te melden dat we een nieuwe bewoonster erbij hebben. Ida, een lammetje uit dezelfde stal van Robin, die helaas haar pootje gebroken heeft. De boer vroeg of wij misschien haar konden verzorgen, tuurlijk!!!
Ze is nu ruim een week bij ons en ze krijgt al een beetje praatjes. We houden haar in een kleine ruimte zodat haar gespalkte pootje zoveel mogelijk rust krijgt. Nu nog 3,5 week en dan is het weer aan elkaar gegroeid, als alles goed gaat!



Vanmorgen kregen we een telefoontje dat onze schapen op de weg liepen. Venise was druk met koeienmelken, dus ben ik gelijk gaan kijken. Gelukkig was er al een buurman bij die het lammetje van de weg af naar beneden had gedreven, nu nog ff vangen en zorgen dat hij weer bij de rest terecht komt. Dat viel nog niet mee, de schapen zijn lief maar niet altijd even slim, maar goed uiteindelijk is het toch gelukt. Daarna ben ik gelijk begonnen om het perceel waar ze op staan wat uit te breiden, want het stuk waar ze nu op staan is al aardig leeg geknaagd, dus dan gaan ze zich vervelen en uitbreken en dat willen we natuurlijk niet. Nadat we het vanmiddag samen afgemaakt hadden, wisten de schapen het al snel te vinden al dat nieuwe voer, ze waren er helemaal happy mee en daar worden wij dan weer blij van! 

Daarna zijn we weer vrolijk doorgegaan met het drogen van het gras, de tweede rij is vandaag ook afgerond. En nu maar wachten, het zal ca. 5 a 6 weken duren voordat het goed droog is. Toch wel leuk om het op de oude manier te doen.

We hoeven ons hier geen seconde te vervelen, morgen weer voorbereiden op de gasten uit Duitsland die zaterdag komen en waarschijnlijk krijgen we ook nog twee mensen te slapen die hier naar een bruiloft gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten