zaterdag 1 augustus 2015

15 - 30 juli hooi en nog eens hooi!

Nooit gedacht we zo druk bezig zouden zijn met gras en in zijn droge vorm, HOOI!
Het weer is deze zomer niet erg best en het hooi moet van het land, dus elk droog moment benutten we.

De schuine stukken maaien we met onze Aebi, een 2 wiel aangedreven maaier. En ik moet zeggen dat is best zwaar. Op zich heeft de machine een voor- en achteruit, maar toch kost het kracht om te manouvreren op het oneffen en schuine land. 









Zoutsteen en mineralen
Per Magne wilde graag zijn schapen een zoutblok en mineralen brengen, dus ik ga met hem mee de berg op, op naar de schapenverzamelplek op zo'n 800 meter. Het is een mooie tocht omhoog met veel laaghangende bewolking, geeft een aparte sfeer.





Helaas zien we onze schapen niet...

Vervolg hooi
Dan moet het drogen en aangezien de vooruitzichten niet best zijn, zetten we weer een hesje op. 
Vervolgens harken we al het natte gras naar de hesje, waar het dan geschut moet worden en opgehangen... Pffff!






Een ander alternatief zou zijn om het gras met een grote ventilator te drogen, die staat in de schuur. Een groot nadeel van deze machine is dat hij enorm veel lawaai maakt en het weer zit gewoon niet mee. Het is nagenoeg windstil en erg vochtig, dus dan droogt het nog moeizaam!
Dus dan toch maar op de hesje...

En het blijft maar regenen en vrijwel windstil... Dus waneer we eindelijk weer droge dagen hebben, moet het gras helaas weer van de hesje omdat het echt niet drogen wilde. 

Ondertussen zijn een oom en tante van mij gearriveerd met hun caravan. Ze zijn helemaal blij met hun plek op onze minicamping.
Ze zijn al een paar maanden onderweg en zijn een paar dagen bij ons. Erg gezellig. We zetten ze ook nog aan het werk, want we hebben een onkruid op het land staan die eruit gestoken moet worden voor het gras gemaaid wordt. Dus aan de arbeid!!




Maar voor de ontspanning gooien we ook nog een hengeltje uit.




Best een leuke vangst van vissen die we niet altijd aan de haak hebben, zoals deze koekoekslipvis...
Roodbaars, zeebaars en rode poon. Wim had al verse vis gehaald bij een schip, dus we hebben heerlijk gegegeten!

Vervolg hooien
Aangezien de zon zich toch wat meer laat zien, gaan we door met maaien. Helaas scheidt m'n machine ermee uit en vraag ik hulp van Per Magne. Dus die raced met zijn grote traktor over het veld. Gaat een stuk sneller! Hij maaien, ik koeien melken.



De dag erna kan ik van Per Magne een machine lenen die het hooi keert. Dus onze traktor moet aan 't werk! Best spanned op de schuine stukken...

Na 2 dagen keren worden er rundballen van gemaakt, want de regen is op komst... Dus ik weer melken en hij met z'n machine rundballen maken.


Uiteindelijk worden het er 4 stuks. Er blijft helaas nog veel liggen, want op de schuine stukken komt 
hij niet met z'n trekker...
Dus de rest moet op de hesje. Er valt nog een hoop te leren, volgende keer pakken we het wat effectiever aan!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten