zondag 21 september 2014

21 september 2014, storm en regen, herfst, raspeballen en bewustwording

Het mooie weer is voorbij en de herfst is begonnen met regen en storm. 
Ik heb gisteren enorm hard gewerkt aan de zijkant van het huis, zodat ik maandag een grondlaag aan kan brengen. Er was een hoop te schuren en te repareren, maar het ziet er nu weer ok uit. 
Dan kunnen voorlopig de stellingen weer weg en gaan we door in het voorjaar. Het begint nu te vochtig te worden, maar we mogen niet klagen, het is fantastisch weer geweest en het begin is gemaakt, met hulp van Esther en Femke!

Deze kant staat in de grondverf en het uitbouwtje komt in het voorjaar aan de beurt.

En deze kant gaat morgen in de grondverf... 


We gaan lekker even aan de wandel met Oscar, de hond van Esther. Onderweg bezoeken we kleine Venise. Femke had haar nog niet gezien. Wat een schatje...



Heerlijk om de herfst te voelen en te zien. Oscar helemaal blij. 
Iedereen vraagt of we een nieuwe hond hebben. Nee hij is van Esther...


Atle kwam nog even langs met een bord met raspeballen volgens traditioneel recept. Een soort meelbal met wat vlees en groenten. Het was lekker hoewel je er Femke niet voor wakker hoeft te maken!


Vanavond weer de koeien gemolken en ja ik wordt er blij van! Fijn om met de beesten te zijn.
Ik heb in ieder geval respect voor boeren. Het is hard werken voor weinig en volgens mij kan dat alleen als je er plezier in hebt. 4 kroner per liter melk krijgt hij en daar moet toch een hoop werk voor verzet worden...

Dat geldt ook voor het verwerken van het fruit. Femke heeft zich ontfermt over de pruimenoogst en ook de vlierbessen verwerkt tot sap. Het kost een hoop tijd, maar het is erg lekker en gezond. Zo krijgt onze zelfvoorzienendheid langzaam een beetje vorm. 
En het haardhout. Er is hier hout genoeg maar voordat het gekapt, vervoerd, gezaagd, geklooft, gedroogd en gestapeld is... Dan is hout kopen ineens goedkoop! 

Ik geloof niet dat veel mensen beseffen dat er een heel proces aan vooraf gaat voor producten in de winkel liggen. Wij worden ons er nu wel heel bewust van...

Het belangrijkste is dat we er plezier in hebben en dit "nieuwe" leven bevalt ons ontzettend goed. 












Geen opmerkingen:

Een reactie posten