vrijdag 17 mei 2013

SYTTENDE MAI , 17 mei nationale feestdag in Noorwegen

17 mei (Noors:syttende mai of Grunnlovsdag) is de nationale feestdag van Noorwegen. De Noren herdenken dat op deze dag in 1814 in Eidsvoll overeenstemming werd bereikt over de Noorse Grondwet. In 1836 werd de dag voor het eerst officieel gevierd door het Noorse parlement, het Storting.
De dag wordt traditioneel gevierd met kinderoptochten waarbij de kinderen in nationale klederdracht lopen en met Noorse vlaggetjes zwaaien. De grootste kinderoptocht is in Oslo. Deze voert langs Slotten, waar de koninklijke familie de kinderen groet vanaf het balkon.
Naast de kinderoptocht lopen in veel steden ook de Russstudenten ( eindejaars studenten) een eigen optocht. Met die optocht komt traditioneel een einde aan de Russfeiring.

In het hotel is het gigantisch druk vandaag zo'n 200 gasten voor de lunch en vanmiddag/vanavond nog minstens 75 en wat er nog los komt binnenlopen. Veel mensen zijn traditioneel gekleed van jong tot oud. Verder hebben we er beide weinig van mee gekregen. Femke heeft lekker liggen slapen tot 5 uur en ik heb naast kamers schoonmaken, de afwasmachine bediend.....
Het is vandaag echt lekker warm zo'n 20 graden. Vanmorgen hebben we dan ook buiten ontbeten. Het was opvallend stil op de camping maar vanavond loopt het hier toch best vol. Waarschijnlijk zijn ze allemaal eerst een maaltijd gaan nuttigen en daarna op pad gegaan voor het pinksterweekend!
We genieten in ieder geval van de aangename temperatuur. Ook gisteren hadden we echt een beetje vakantiegevoel, de temperatuur steeg en we hebben fijn aan de fjord gezeten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten