zaterdag 28 februari 2015

19 - 26 februari 2015, vis, vee en gasten

En na het visavontuur van onze gasten uit Oslo zijn we vorig weekend zelf aan de slag gegaan om te vissen met Atle.

We zijn begonnen met netten ophalen die hij de dag ervoor uitgezet had. 
Het is altijd weer een verassing wat je ophaalt. De vangst was divers, kabeljauw, platvis, krab, haai en een rare grote zwarte vis, waarvan ik niet weet wat de naam in het nederlands is. Deze vis wordt hier niet veel gegeten, maar de eieren worden gebruikt om kaviaar van te maken. We hebben hem teruggegooid...





Na de vangst, fileren...



Het weer was ook redelijk veranderlijk, van zon in de ochtend tot sneeuw in de middag.


We aten natuurlijk vis, de vriezer is weer een beetje gevuld en we hebben een lekker vissoepje gemaakt.

Zondag kwam Atle met een grote hoeveelheid makreel en speciaal visvoer en een lijn met 260 haken. Daar moest aas aan. Het is een oude vistechniek die hij wilde laten zien.
Je doet het aas aan de haken en legt het dan 1 voor 1 netjes neer, na een rij, krantje erover en dan begin je aan de andere kant...
Het is best een heel gedoe, want je wilt de lijn zonder dat het in elkaar haakt uitvieren.



Ik was er al redelijk snel "klaar" mee, maar goed, na 3,5 uur waren we klaar. De lijn kon het water in. Met een anker achter rotsen hebben we eerst een 60 meter lijn gelegd en daaraan de lange lijn met haken en toen weer een 100 meter lijn met een zware steen die dan naar de bodem zinkt. Spannend wat zal het opleveren? Atle was ook erg nieuwsgierig, hij kon bijna niet wachten...

Dus maandag om 10 uur in de ochtend gingen we het water op. Femke geloofde het wel, beetje druk in het bootje met 3 personen. Dus wij de zee op, het waaide al redelijk, niet echt het perfecte weer om de lijn binnen te halen, maar een echte visser gaat ervoor!
We hebben de lijn opgehaald aan de kant en daarna was het spannend, het begon met een grote kabeljauw, daarna heel veel kleine haaitjes, een leng, 2 lommen en als grote verassing een supergrote zeepaling! Na weging bleek hij schoongemaakt 33 kg te zijn! 



Atle had geen handschoenen aan, dus z'n handen lagen open van het binnenhalen van de lijn.
Ik heb ook mijn best gedaan, maar moest redelijk snel mijn ogen op de horizon houden, zeeziek!
Daarna op de steiger de vis schoongemaakt, terwijl Atle de lijn weer op kon bergen en ik kan je zeggen dat is best een klus, die 260 haken... Doe mij maar een lijn met 50, lekker overzichtelijk!
Een hele ervaring en ik moet eerlijk zeggen op het randje van leuk en te veel, te zwaar, zeeziek, koude handen etc. 
Hé maar wel een zeepaling gehaakt van 33 kg!

De visseneieren die we uit de vissen halen hebben we gebakken en door een salade gedaan. Je kunt ze hier in de winkel kopen. Wij vonden ze ok smaken, maar echt lekker, nee. Geen idee wat er zo speciaal is aan kaviaar...

Gasten uit Londen
Tussendoor hebben we ook nog 3 dagen gasten uit Londen gehad. Beetje speciaal, want ze wilden alles zien in 3 dagen...
1. Het is winter 2. Relax 3. Gelukt, helemaal blij met de route die Femke ze aangeraden had, nadat ze de dag ervoor in de regen van de hottub genoten hadden. 
Ze komen terug in Mei, want dan willen ze toch echt nog meer ontdekken. Ze waren superblij en tevreden ook met ons als hosts. Eigenlijk met Femke dus, want ik was stiekem een beetje afgehaakt aan het begin, toen de betreffende gast met heftige blik uit de auto stapte om zichzelf voor te stellen.
Maar credits voor Femke, voor al haar begrip en die ook in een recordtijd de hottub in de stromende regen warm had!

Klussen
Ondertussen zijn we lekker aan de klus. Femke leeft zich uit op heel veel papierwerk, DANK! 
Ik ben aan het schilderen, afbranden. Kozijnen, deuren en het kamertje beneden is aan de beurt.




Dierenpraat
Onze meisjes hebben een nieuwe rondbal met vochtig hooi gekregen. Het hooi wat we nu voeren is gedroogd, maar kost meer. Nu hebben we deze gekocht om te proberen, maar de dames hebben een dure smaak, ze eten er maar matig van en lopen redelijk blérend rond als ze ons zien...


Op stal bij Per Magne zijn ondertussen 4 kalfjes geboren. Afgelopen woensdag ging ik melken en toen was de bevalling begonnen. De pootjes en het snoetje met tongetje waren er al uit en met een beetje hulp van Per Magne was het kalfje er zo uit!



Dit zijn nummer 2 en 3


Lief hè! 

Per Magne is super trots op zijn nieuwe hond, Balder, een japanse Shiba.


Ik ben van de week best veel bij Per Magne geweest, melken en het schapenhok moest schoon want vrijdag kwam de schapenscheerder!
Deze schapen worden 2x per jaar geschoren en alle wol gaat naar Mexico. Daar wordt het verwerkt in wollen karpetten. 
Onze schaapjes zijn maar 1x keer per jaar aan de beurt omdat ze het hele jaar buiten staan. De wol is dan ook niet te verkopen omdat het te vet is en de machine die het moeten verwerken dan na het verwerken van die wol, helemaal gereinigd moeten worden. Niet interessant dus voor die bedrijven. Dus dan gaan we van de zomer zelf maar weer aan het wassen... Prima wol om mee te isoleren!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten